Добродошли у TeX Live

Софтверска дистрибуција TeX Live нуди комплетан TeX систем за велики број GNU и Unix, Macintosh, Windows и других платформи. Дистрибуција обухвата програме за уређивање текста, припрему за штампу, преглед и штампање TeX докумената на много разних језика, као и велику колекцију TeX макроа и библиотека фонтова.

Дистрибуција укључује обимну општу документацију о TeX-у, као и документацију о укљученим софтверским пакетима.

Што се тиче лиценцирања, молимо Вас да погледате текстуалне фајлове LICENSE.TL и LICENSE.CTAN у основном директоријуму.

Одакле почети

Посебно препоручујемо да прочитате Упутство за TeX Live (TeX Live Guide) пре него што започнете инсталацију. Оно садржи објашњења корак-по-корак, опис директоријума највишег нивоа, и многе друге ствари.

Енглеске верзије комплетног Упутства налазе се у пуној дистрибуцији (на пример на DVD-ју) у html и pdf формату. Преводи на друге језике доступни су у директоријуму texmf/doc/texlive.

Такође, обезбедили смо списак линкова ка расположивој PDF и HTML документацији за прикључене пакете и програме.

Ако инсталирате са Интернета, линкови које смо горе навели неће радити. У том случају можете да прегледате TeX Live документацију на Интернету.

У одељку Историјат издања на крају документације можете наћи опис најважнијих промена у овогодишњем издању.

Инсталација

Инсталациона скрипта се зове install-tl (install-tl.bat на Windows-у), и има три радна режима:

wizard
(подразумевани режим на Windows-у) у коме се поставља најмањи могући број питања и инсталира све. Овај режим се може изричито изабрати помоћу install-tl --gui=wizard.
text
(подразумеван на свим другим системима) у коме су могућа сва подешавања. Овај режим рада се може изричито изабрати помоћу install-tl --gui=text.
perltk
који представља графички интерфејс за текстуални радни режим (text); нарочито је користан за искусне Windows кориснике који не желе да употребе подразумеване параметре. Овај радни режим се може изричито изабрати помоћу install-tl --gui=perltk или помоћу install-tl-advanced.bat на Windows-у.

Надоградње пакета после инсталације и друга подешавања обављају се помоћу скрипте tlmgr (TeX Live Package Manager), која исто тако подржава и графички и текстуални режим рада.

Скрипте install-tl и tlmgr се могу позвати са параметром --help како би се добиле детаљне информације о тим програмима. Погледајте горе наведене линкове ка документацији за (много) више информација.

Линкови

На крају ради орјентације наводимо неколико корисних веб-страница. Оне нису укључене у TeX Live:

Срећно TeX-овање!


TeX Live Интернет страница.